Hormonale migraine in de vruchtbare levensfase

De menstruatiecyclus: welke hormonen zijn van belang?
In de natuurlijke menstruele cyclus van de vrouw worden elke maand de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron geproduceerd in de eierstok. De eirijping duurt ongeveer 14 dagen en kort voor de eisprong is de hoeveelheid oestrogenen op zijn hoogst. Na de eisprong wordt progesteron aangemaakt. Oestrogeen bepaalt veel processen in het lichaam van de vrouw, o.a. opbouw van het slijmvlies (endometrium) in de baarmoederholte  Als de eisprong gevolgd wordt door een bevruchting dan is het opgebouwde slijmvlies een goede basis voor de innesteling. Progesteron zorgt  ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten als er geen bevruchting of zwangerschap ontstaat. Dat afstoten van baarmoederslijmvlies is dus de menstruatie.
Er zijn nog twee belangrijke hormonen van invloed op de cyclus: FSH (follikelstimulerend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon). FSH stimuleert de rijping van oestrogeenproducerende eicellen in de eierstokken terwijl LH de eisprong en de vorming van het gele lichaam in de eierstok (voor de progesteron productie) bevordert.

Fig 2: Hormonale veranderingen in de natuurlijke menstruatiecyclus.
O = Oestrogeen; P = Progesteron; FSH = follikelstimulerend hormoon;
LH = luteïniserend hormoon
Bron: www.nvog.nl

In de eerste helft van de cyclus stijgt de oestrogeenspiegel in het bloed, na de eisprong daalt de oestrogeenspiegel en zal de menstruatie volgen. Het is in deze tweede helft van de cyclus, dat de daling van de oestrogeenspiegel kan zorgen voor hoofdpijnen.

Hoofdpijnen in de pilstopweek

In de 3 weken dat de anticonceptiepil wordt gebruikt ontstaat er een stabiele spiegel in het bloed van de geslikte hormonen oestrogeen en progestageen. In de pilstopweek als er geen pil meer wordt geslikt, zullen deze hormoonspiegels dalen. De daling van de oestrogeenspiegel gaat gepaard met hoofdpijnaanvallen bij daarvoor gevoelige vrouwen.

Hoofdpijnen na een zwangerschap (of miskraam)

Tijdens de zwangerschap zijn er vrij stabiele hoge oestrogeenspiegels in het bloed. De hormonale hoofdpijnaanvallen nemen af en verdwijnen zelfs volledig bij 80% van de vrouwen. Na afloop van de zwangerschap dalen de oestrogeenspiegels vrij snel. Er kunnen weer heftige migraine en hoofdpijnaanvallen optreden omdat het lichaam gedurende langere tijd aan de hoge oestrogeenspiegels gewend was geraakt.

Hormonale behandeling van hormonale hoofdpijnen

De meeste vrouwen in de vruchtbare levensfase hebben anticonceptie middelen nodig als ze geen kinderwens hebben. Anticonceptiepillen worden in Nederland het meest daarvoor gebruikt. Een prettige bijkomstigheid is dat anticonceptiepillen de eisprong tegengaan en dat er vrij stabiele spiegels ontstaan van de geslachtshormonen. In dat opzicht bieden  anticonceptiepillen goede bescherming tegen hormonale hoofdpijnen. Als er desondanks in de pilstopweek hoofdpijnen optreden is het overslaan van de stopweek te proberen. De anticonceptiepil wordt dan continu doorgebruikt. Dat is niet schadelijk voor het lichaam, en de bescherming tegen zwangerschap wordt er ook niet minder om. Overleg met de huisarts als er twijfels zijn over het doorslikken van de anticonceptiepil zonder stopweek, of bij problemen zoals abnormale bloedingen. Soms is verder onderzoek nodig of advies van de gynaecoloog.
N.B. Deze hormonale aanpak hoeft geen oplossing te zijn voor andere hoofdpijnsoorten  of migraines

De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van het gesprek met uw arts. Overleg bij vragen die over uw eigen klachten gaan bij voorkeur met de huisarts, behandelend neuroloog of gynaecoloog.

Afspraakformulier en
Over ons

Afspraakformulier

Klik hier voor het contact­formulier of stuur een mailbericht naar info@fempoli.nl. Vermeld altijd uw (meisjes)naam, geboortedatum, telefoon­nummer, e-mail adres, postcode en huisnummer en uw huisarts. Binnen 2 werkdagen krijgt u van ons een reactie.

Over ons

Hormonale migraine zorg is opgezet naar een idee van studenten van de Hogeschool Leiden die onderzoek deden voor hun afstuderen.

Lees verder

fempoli