Behandelingen van hormonale migraine

Hormonale migraine wordt doorgaans als gewone migraine behandeld. Daarvoor zijn de volgende mogelijkheden:

1.  Aanvalsbehandeling: wordt alleen genomen om de aanval te bestrijden
1.1. Pijnstillers zoals Paracetamol (1000mg), NSAID’s zoals Diclofenac (50-100 mg), Naproxen (500 mg) en Ibuprofen (600 mg). NSAID’s kunnen als bijwerking maagklachten geven.
1.2. Middelen tegen misselijkheid en braken bijv reisziektepillen, Metoclopramide (tablet 10 mg of zetpil 20 mg) en Domperidon (tablet 10 mg of zetpil 60 mg).
1.3. Triptanen, daarvan zijn er kort- en langwerkende soorten. Deze middelen zijn er niet alleen als gewone tabletten maar ook als injectie, zetpil, neusspray, smelttablet of pleister. Triptanen met een wat langere halfwaardetijd (zoals Naratriptan en Frovatriptan) zouden meer geschikt zijn bij aanvallen van hormonale migraine. Bijwerkingen van triptanen kunnen zijn: misselijkheid, braken, moeheid, duizeligheid en een drukkend gevoel op de borst. Triptanen kunnen ook de werking van andere medicijnen beïnvloeden.
2.  Onderhoudsbehandeling: wordt dagelijks genomen om migraines te voorkomen
2.1. Bètablokkers dat zijn bloeddrukverlagende middelen zoals Propranolol (40-240mg) of Metoprolol (100-200mg)
2.2. Anti-epileptica zoals Natriumvalproaat (1000-1500mg)
2.3. Antidepressiva zoals Amitriptyline of Nortriptyline (10-30mg)
2.4. Calcium antagonisten zoals Verapamil (minder sterk bewijs voor effectiviteit)
2.5. Combinaties met vitamine B2, magnesium etc (minder sterk bewijs voor effectiviteit)
2.6. Hormonale behandeling bij hormonale migraine
3.  Andere aanpak van migraine kan zijn door het vermijden van uitlokkers, een gezonde leefstijl en ‘hoofdpijnvrij’ leven o.a. door regelmaat in eten, slapen en bewegen. Professionele hulp bij migraine is verder mogelijk door:
3.1. ontspanningsoefeningen, biofeedback training etc.
3.2. cognitieve en gedragstherapie
4.  Miniprofylaxe: dat wil zeggen dat er vlak voor de verwachte migraine aanval medicatie wordt gebruikt om zo de klachten te voorkomen. Bij menstruele migraine kan deze antimigraine medicatie vanaf drie tot vijf dagen vóór het begin van de menstruatie worden gestart, en dagelijks gebruikt worden tot deze periode voldoende is overbrugd (bijvoorbeeld tot de 6e menstruatiedag). De eigen aanvalsmedicatie kan hiervoor worden gebruikt eventueel in iets hogere dosering tijdens de bloeding. Vrouwen met een onregelmatige menstruatie cyclus kunnen minder goed voorspellen wanneer ze met deze miniprofylaxe moeten beginnen, zij zijn dan beter af met een hormonale behandeling.

Afspraakformulier en
Over ons

Afspraakformulier

Klik hier voor het contact­formulier of stuur een mailbericht naar info@fempoli.nl. Vermeld altijd uw (meisjes)naam, geboortedatum, telefoon­nummer, e-mail adres, postcode en huisnummer en uw huisarts. Binnen 2 werkdagen krijgt u van ons een reactie.

Over ons

Hormonale migraine zorg is opgezet naar een idee van studenten van de Hogeschool Leiden die onderzoek deden voor hun afstuderen.

Lees verder

fempoli