Historie

In 1660 beschreef een Nederlandse arts uit Franeker als eerste de heftige hoofdpijnen die we nu kennen als hormonale migraines. Een van de gevallen betrof een vrouw die een miskraam had en daarna veel last kreeg van migraine.

J Antonides van der Linden, hier afgebeeld door tijdgenoot Rembrandt van Rijn

Pas in 2004 werd de menstruele migraine als een aparte aandoening erkend en omschreven. De internationale hoofdpijn vereniging (IHS) plaatste de menstruele migraine in een bijlage van het overzicht waarin alle migraines zijn opgenomen. De definitie luidde als volgt: menstruele migraine is een migraine zonder aura, die vanaf 2 dagen voor de menstruatie kan beginnen tot de derde dag van de menstruatie en die voorkomt in 2 van de 3 maandelijkse menstruaties cycli. Er worden 2 soorten menstruele migraine onderscheiden: de pure menstruele migraine en de menstruatie gerelateerde migraine. Bij deze laatste vorm komen er ook migraines voor op andere momenten in de cyclus.

De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van het gesprek met uw arts. Overleg bij vragen die over uw eigen klachten gaan bij voorkeur met de huisarts, behandelend neuroloog of gynaecoloog.

Afspraakformulier en
Over ons

Afspraakformulier

Klik hier voor het contact­formulier of stuur een mailbericht naar info@fempoli.nl. Vermeld altijd uw (meisjes)naam, geboortedatum, telefoon­nummer, e-mail adres, postcode en huisnummer en uw huisarts. Binnen 2 werkdagen krijgt u van ons een reactie.

Over ons

Hormonale migraine zorg is opgezet naar een idee van studenten van de Hogeschool Leiden die onderzoek deden voor hun afstuderen.

Lees verder

fempoli