Veelgestelde vragen over hormonale migraine

Dat zijn migraine aanvallen die optreden bij hormonale veranderingen in het lichaam van de vrouw. Vooral dalingen van het vrouwelijk hormoon oestrogeen kunnen de aanvallen in gang zetten.

Voorbeelden van uitlokkers van hormonale migraine zijn:

 • de eisprong
 • een zwangerschap of miskraam
 • stoppen met borstvoeding
 • de pilstopweek
 • de overgang
Vooral dalingen van het vrouwelijk hormoon oestrogeen kunnen de hormonale migraine aanvallen in gang zetten. De een is daar meer gevoelig voor dan de ander.
In Nederland zou ongeveer 3% van de vrouwen migraine aanvallen hebben bij de menstruaties. Recente onderzoeken uit het buitenland geven hogere cijfers aan: 7% van alle vrouwen heeft daar last van.
De aanvallen bij de menstruaties kunnen 4-72uur aanhouden, de periode van herstel daarna kan tot een paar dagen duren

Door de migraine aanvallen goed te registreren op een kalender waarop ook de menstruaties worden bijgehouden. Daaruit blijkt het patroon van de migraine aanvallen, bijvoorbeeld altijd op de dag voor de menstruatie of na de eisprong. Om zeker te weten of het migraine aanvallen zijn gelden de volgende symptomen:

 • heftige hoofdpijn meestal aan 1 kant
 • misselijkheid en soms ook heftig braken
 • licht en geluiden worden slecht verdragen
 • door beweging worden de klachten erger

N.B. de klachten zijn heftiger bij hormonale migraine, de aanvallen duren langer en het effect van migraine medicijnen is minder goed

Dat is afhankelijk van de leeftijd en of er ook sprake is van andere migraines of andere aandoeningen. Belangrijk is:

 • om de leefregels in acht te nemen die gelden voor migraine
 • tijdig de migraine medicijnen in te nemen, dat zijn pijnstillers en pillen tegen misselijkheid
 • als de migraine middelen niet helpen overleggen met de arts over hormonale behandeling

Lees verder

Verwijdering van de eierstokken vòòr de spontane menopauze resulteert in een onnatuurlijke plotselinge daling van de vrouwelijke hormoonspiegels. Dit geeft risico’s voor de gezondheid van de vrouw, tenzij ze hormoontherapie krijgt tenminste tot de leeftijd van ongeveer 50 jaar. Het is aangetoond dat na verwijdering van de eierstokken hinderlijke overgangsklachten kunnen ontstaan die niet volledig met hormoontherapie zijn te bestrijden. Ook het risico op meer chronische aandoeningen zoals osteoporose en hart- en vaatziekten neemt toe bij vrouwen die deze operatie hebben ondergaan. Zij hebben meer kans om te overlijden op relatief jonge leeftijd. Ook het verwijderen van eierstokken bij vrouwen die al langer in de overgang zijn en nog geen 65 jaar, is niet als oplossing voor migraines aan te bevelen.
Daarom zijn wij zeer terughoudend om gezonde eierstokken te verwijderen om van hormonale migraines af te komen. De ingreep biedt ook geen verlichting van andere hoofdpijnsoorten.

 1. De huisarts is de eerste waar je naar toe gaat voor hulp
 2. De neuroloog geeft advies als er speciale neurologische onderzoeken nodig zijn
 3. De gynaecoloog zal het beste over hormonale oplossingen kunnen adviseren vooral als er nog andere gynaecologische hulpvragen zijn

N.B. Voor behandeling door de neuroloog of gynaecoloog is een verwijzing nodig van de huisarts. Vraag aan de zorgverzekeraar of ook doorverwijzingen door anderen geaccepteerd worden.

N.B. Hoofdpijnneurologen zijn het meest ervaren in het behandelen van migraine, deze zijn werkzaam in de vele hoofdpijncentra. Meer informatie: www.hoofdpijncentra.nl

De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van het gesprek met uw arts. Overleg bij vragen die over uw eigen klachten gaan bij voorkeur met de huisarts, behandelend neuroloog of gynaecoloog.

Afspraakformulier en
Over ons

Afspraakformulier

Klik hier voor het contact­formulier of stuur een mailbericht naar info@fempoli.nl. Vermeld altijd uw (meisjes)naam, geboortedatum, telefoon­nummer, e-mail adres, postcode en huisnummer en uw huisarts. Binnen 2 werkdagen krijgt u van ons een reactie.

Over ons

Hormonale migraine zorg is opgezet naar een idee van studenten van de Hogeschool Leiden die onderzoek deden voor hun afstuderen.

Lees verder

fempoli