Veelgestelde vragen over hormonale migraine
Voorbeelden van uitlokkers van hormonale migraine zijn:
- de eisprong
- een zwangerschap of miskraam
- stoppen met borstvoeding
- de pilstopweek
- de overgang
Door de migraine aanvallen goed te registreren op een kalender waarop ook de menstruaties worden bijgehouden. Daaruit blijkt het patroon van de migraine aanvallen, bijvoorbeeld altijd op de dag voor de menstruatie of na de eisprong. Om zeker te weten of het migraine aanvallen zijn gelden de volgende symptomen:
- heftige hoofdpijn meestal aan 1 kant
- misselijkheid en soms ook heftig braken
- licht en geluiden worden slecht verdragen
- door beweging worden de klachten erger
N.B. de klachten zijn heftiger bij hormonale migraine, de aanvallen duren langer en het effect van migraine medicijnen is minder goed
- om de leefregels in acht te nemen die gelden voor migraine
- tijdig de migraine medicijnen in te nemen, dat zijn pijnstillers en pillen tegen misselijkheid
- als de migraine middelen niet helpen overleggen met de arts over hormonale behandeling
Verwijdering van de eierstokken vòòr de spontane menopauze resulteert in een onnatuurlijke plotselinge daling van de vrouwelijke hormoonspiegels. Dit geeft risico’s voor de gezondheid van de vrouw, tenzij ze hormoontherapie krijgt tenminste tot de leeftijd van ongeveer 50 jaar. Het is aangetoond dat na verwijdering van de eierstokken hinderlijke overgangsklachten kunnen ontstaan die niet volledig met hormoontherapie zijn te bestrijden. Ook het risico op meer chronische aandoeningen zoals osteoporose en hart- en vaatziekten neemt toe bij vrouwen die deze operatie hebben ondergaan. Zij hebben meer kans om te overlijden op relatief jonge leeftijd. Ook het verwijderen van eierstokken bij vrouwen die al langer in de overgang zijn en nog geen 65 jaar, is niet als oplossing voor migraines aan te bevelen.
Daarom zijn wij zeer terughoudend om gezonde eierstokken te verwijderen om van hormonale migraines af te komen. De ingreep biedt ook geen verlichting van andere hoofdpijnsoorten.
- De huisarts is de eerste waar je naar toe gaat voor hulp
- De neuroloog geeft advies als er speciale neurologische onderzoeken nodig zijn
- De gynaecoloog zal het beste over hormonale oplossingen kunnen adviseren vooral als er nog andere gynaecologische hulpvragen zijn
N.B. Voor behandeling door de neuroloog of gynaecoloog is een verwijzing nodig van de huisarts. Vraag aan de zorgverzekeraar of ook doorverwijzingen door anderen geaccepteerd worden.
Boerhaave Medisch Centrum Amsterdam
http://www.boerhaave.nl/reguliere-zorg/neurologie/hoofdpijncentrum/
Laurentius ziekenhuis Roermond
http://www.hoofdpijncentra.nl/VNHC/overzicht-centra/roermond/
ZBC FeM-poli Zwolle
http://www.fempoli.nl/specifieke-spreekuren/hormonale-migraine/
N.B. Hoofdpijnneurologen zijn het meest ervaren in het behandelen van migraine, deze zijn werkzaam in de vele hoofdpijncentra. Meer informatie: www.hoofdpijncentra.nl
De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van het gesprek met uw arts. Overleg bij vragen die over uw eigen klachten gaan bij voorkeur met de huisarts, behandelend neuroloog of gynaecoloog.